Daily Archives: май 2, 2021

Мика Зайкова заплаши Борисов: Ако си мисли, че ще се върне на бял кон

Мика Зайкова заплаши Борисов: Ако си мисли, че ще се върне на бял конМика Зайкова обра точките при откриването на настоящия парламент. Като най-възрастен депутат (79 години) тя направи истинско показно в първия ден, а нейният заразителен смях още е хит в социалните мрежи. Икономистът от партията на Слави Трифонов е сред най-търсените събеседници, а сега е дала своя коментар по горещите политически теми в интервю за „Марица“.

– Г-жа Зайкова, има ли все още шанс 45-ото Народно събрание да излъчи правителство?
– Това не ме питайте, защото е политически проблем. А аз съм експерт икономист. Трябва да се стабилизира политическата ситуация, но е трудно. И не само заради пандемията и икономическата криза.

Просто колегите от ГЕРБ саботират работата. Всичко минава с такава мъка, че…

Важното беше на 30 април Националният план за възстановяване да е входиран в Брюксел. От ГЕРБ се бавиха, за да може в следващите месеци да не получим и стотинка от Европа. Явно това им е целта. Ситуацията с бюджета също не е цветуща, както я представи финансовият министър.

– Каква е реалната ситуация с бюджета?
– Много тежка. Първо – от ГЕРБ всяка седмица вземаха заеми. За 3 месеца стигнаха 5 милиарда лева. Таванът е 10 милиарда, но до края на годината какво ще правим.

Второ – приходите не са така цветущи и трудно ще покрият разходите, при условие че все пак трябва да се помага на хората и бизнеса. Защото те направиха едно нищо в това отношение.

Ние сме единствената държава в света, да не говорим за Европа, която не помогна директно на домакинствата и на бизнеса. САЩ дадоха веднага на всеки възрастен по 1200 долара и по 500 долара на дете. Англичаните по 1000 паунда. Гърците, чиято икономика е срината, дадоха по 800 евро. Директни пари! Без да те питат беден ли си, безработен ли си, колко деца имаш.

Тук какво направиха? Ако искате, ако сте в неплатен отпуск, ще ви дадем по 1500 лева на месец кредит в продължение на 3 месеца. Да, безлихвен, с отложено плащане. Но се връща.

– Е, със сигурност ще ви контрират с мерките „60 на 40“, 24 лева на ден и т.н.
– Глупости! По 24 лева. Айде да живеят те с 24 лева на ден. За нормалната издръжка на семейство с две деца е необходим чист доход от 2542 лева. Изчисленията са на КНСБ и аз им вярвам. Това означава вие и жена ви да вземате брутна заплата по 1658 лева. Само че средната брутна заплата в България е 1070 лева.

– С две думи средна заплата в момента не стига за нормален живот?
– И то преди пандемията. Сега всичко поскъпва – газта например със 17%, олиото скочи с 14%. Всичко расте! Как се живее! Освен това много хора са безработни. Това „60 на 40“ и другите галимации прикриват ниската заетост.

– Ето – сега сте депутат. Какво трябва да се направи според вас?
– В бизнеса е пълен мор. „60 на 40“! Те сложиха толкова пречки и препятствия. Дори тези, които успяха да минат през документите, получиха първите плащания по тази програма чак през септември.

Други още чакат! В България 98,8% от икономиката е малък и среден бизнес. И точно тези хора нямат никакви резерви. Откъде предприемачът, който не работи, да намери тези 40 процента, че да ги даде, за да получи другите 60%? Трябва да се смени тотално подходът за мерките. Реално да се помогне на бизнеса и на домакинствата.

– Добре, но откъде ще дойдат парите?
– Пари има! Те се намират в тези 750 милиарда евро европейски Фонд за възстановяване и устойчивост. Вие не ги слушайте, те говорят глупости. От този фонд България ще получи не 12 милиарда лева, а евро.

И то безвъзмездни средства. Плюс 6,5 милиарда заемни средства. Само че Европейската комисия иска две важни неща: първо – истински реформи. И истински проекти – остойностени, за да види какъв ще е ефектът от похарчените пари. А Томислав е написал глупости – 300 страници многообразни изречения. Знаете ли какво пише вътре!

– Признавам си, не съм чел…
– А аз съм чела и трите варианта. И ще ви кажа. Най-важното, за да може България да печели: да има нови технологии, иновации, така че да произвеждаме продукти с висока добавена стойност. Тоест, да печелим. А ние станахме суровинен придатък на Европа. Изнасяме суровини, материали и малко резервни части за автомобили. Но пък автомобилостроенето е в застой заради пандемията.

Ние не печелим от това.

Най-важни са иновациите, защо в първия и втория вариант на плана им бяха отделили най-малко пари. Във втория вариант бяха 2,4 милиарда евро. Сега са 2,56 милиарда. Хубаво, сега влезте навътре и прочетете какво ще ги правят. За иновации отиват реално 394 милиона евро. Всичко останало е ремонт на училища, саниране, инфраструктура и тук-там някое подобрение в образованието.

България е била на 5-о място по качество на образованието, а сега е на 88-о. Знаете ли защо? Ще ви дам пример с Карлово. Един колега от града ми разказва – там има две гимназии. И изведнъж министърът им забранява да правят езикови паралелки.

Възмущават се хората, питат защо. Било визия на министъра. Който искал да учи език, да ходел в Пловдив. Първо, хората са бедни. Второ, как ще пуснеш дете на 15 години само в Пловдив или в София? Наркобароните го чакат на ъгъла. Никой не пази децата ни от тази гадост.

– Разбрах ви. А кое е второто, което иска ЕК?
– Зелена България. Ние сме втората страна в Европа след Полша в така наречената кафява икономика. Защото всичко се базира на енергетиката.

Най-много мини имат в Полша, после сме ние. Лошото е, че България е на първо място по енергоемкост. Две цифри. За производство на единица вътрешен брутен продукт у нас се използват 6,8 пъти повече ресурси и 3,6 пъти повече енергия сравнение със средното за Европа.

– Тоест, енергетиката ни е остаряла и нереформирана?
– Как ще оправят това с техника от 50-те години на миналия век. Как ще я направим зелена тази икономика, като едва 7-8% от енергийните ни източници са възобновяеми, макар през годините да се изхарчиха милиони за такива.

Парите отидоха на вятъра, а ние правим енергия основно от газ, въглища и атомна енергетика. България от износител се превръща във вносител на енергия. Турция си построи 4 атомни централи. Атомната енергия е сравнително евтина. А нашите какво правят? Щели да монтират в Козлодуй руските реактори от Белене, които работят само с руски касети ядрено гориво. И ще го купуваме от Америка. Няма да заработят и тези реактори.

– А какво трябва да направим?
– Поляците казаха – да, ще направим зелена икономика, но не за 4 години, а до 2035 година. Защото представяте ли си днес да спрете „Марица-изток“ и да изхвърлите хората на улицата. Цялата област Стара Загора ще загине вероятно икономически. Нещата трябва да се правят постепенно.

Следващото е “Свързана България“. Те разбират магистралите. ОК. Срещнахме тук, в парламента, туристическия бизнес. Печеливш бизнес. Хората ни казват – на първа линия са хубавите хотели, нови. А мръднете малко назад, ще видите сгради от времето на бай Тошо, до които няма инфраструктура и около тях е пущинак.

А земята е държавна. Трябва да се помогне на този бизнес, като се поеме част от санирането на тези хотели и да се облагороди околната среда, която е държавна. Не е сложно.

Аз не обвинявам бизнеса. Когато ти дадат 100 единици за магистрала и ти кажат върни ни 50 или 70, как ще я построиш!? Тук стигаме до реформа в съдебната система, ликвидирането на корупцията. Затова се мъчим нещо да направим в този парламент. Толкова е просто. Получих становища на учители, на агробизнеса, на всички.

Хората са написали къде ги боли. Имат си специалисти, дали са какво трябва да бъде направено. Да ги бяха взели тези становища и да ги пренесат в плана. Ама не! Как ще станат рекетът и кражбите, ако съдебната система се реформира?

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Интер е новият шампион на Италия

Интер е новият шампион на Италия,,

Интер спечели за 19-ти път в историята си титлата на Италия! Това стана факт след равенството на Аталанта 1:1 като гост на Сасуоло. “Нерадзурите” се нуждаеха само от една точка след вчерашната си победа с 2:0 над Кротоне.

Работата на тима на Антонио Конте свърши още днес Сасуоло, който не позволи да бъде победен от Аталанта у дома. Така четири кръга преди края и с актив от 82 точки Интер няма как да бъде изместен от първата позиция.


За Конто това е четвърто Скудето, след като триумфира три поредни пъти с Ювентус. За последно Интер спечели титлата на Италия през сезон 2009/2010 с Жозе Моуриньо начело. Именно Специалния е последният чуждестранен специалист, стигнал до върха на италианския футбол.

В следващите 11 години неизменно италиански специалисти поведоха отборите си до титлите – Конте, Масимилиано Алегри и Маурисио Сари. Отделно Интер прекъсне страхотната серия от 9 поредни титли на Ювентус.
Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Корнелия Нинова, БСП: Христос Воскресе – нека бъде мир и благодат за българската земя

Корнелия Нинова, БСП: Христос Воскресе – нека бъде мир и благодат за българската земя

Стара Загора. Възкресението на Спасителя е не само утвърждаване на истинността на Христовото слово и венец на благия промисъл на Пресветата Троица за хората. Това събитие е връх в историята на човечеството, дало начало на Новия Завет, на Бога с човека. Това се посочва в Пасхалното послание на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан по повод Възкресение Христово, съобщиха от Старозагорската митрополия.

„Обични във възкръсналия Господ Иисус Христос чеда на богохранимата Старозагорска епархия,
Христос Воскресе! С думите на светия апостол „смъртта биде погълната с победа“ /1 Кор. 15:54/ е увековечено това величаво събитие, в което Животът завинаги победи. Пасха е празник, носещ неизказано духовно тържество, ден на триумфално ангелско песнопение, на химни, родени във времето, но вече извън него, за да носят вечно светлина: „Христос възкръсна от мъртвите, със смърт смъртта победи и на тия, които бяха в гробовете , живот дари“.
Празник е! Неговата безкрайност могат да обхванат и прегърнат само духовните ни сърца. Извън Възкръсналия Христос всичко е преходно, тъжно и печално и ето – Господ сътворява тоя ден, „ да се зарадваме и да се развеселим в него“ /Пс.117: 24/ . Тази радост и това ликуване се осъзнават толкова ясно от душите ни и то най –вече на сияещото Възкресение Христово, защото там, в тайнството на Пасхата, те откриват своя път и бъдеще. Затова Светата ни Църква в песнопенията за Празника на празниците отбелязва, че е „ Пасха велика“, „ Пасха за вярващите“, „Пасха, която ни отваря райските двери“, „Пасха, която освещава всички верни“. Време, в което осъзнаваме, че трябва да дойдем в храмовете и да приемем светлина от Светлината, която не знае вечер!“, посочи митрополит Киприан.

„Възкресението на Спасителя е не само утвърждаване на истинността на Христовото слово и венец на благия промисъл на Пресветата Троица за хората. Това събитие е връх в историята на човечеството, дало начало на Новия Завет, на Бога с човека. В Пасха са скрити и раждането на Царството на благодатта, и епохата на спасението. В този ден тържествува Божията обич! Светът става свидетел на нечувана до тогава проява на жертвена любов. Няма миг от земния живот на Спасителя, който да не е видимо тихо, но вечно доказателство за съществуването ѝ.
Богочовекът върви по своя път с велико смирение и търпение. Приема хули, унижения, предателство, гори в мъката на кръстните страдания и пак се моли за нас, хората, неговите мъчители. Възкръсва, защото Той е животът /Йоан 14:6/ и ни дарява огъня на своята любов. Господ Иисус Христос го прави страдайки, за да се докоснем до него и топлината Му: „Огън дойдох да туря на земята , и колко бих желал да беше вече пламнал!“ /Лк.12:49/– казва Той, за да ни подтикне да вземем искрица от пламъците му“, казва митрополитът.

„Обични в Господа, мои духовни чеда, често искрите на това пламване се раждат от изпитанията, болките и страданията, които са неизменна част от земния ни делник. „ В света скърби ще имате“ /Йоан 16:33/ – предупреждава нашият Спасител. Думите Му сега, по време на пандемията, трябва не само да ни бъдат утеха ,но и да ни укрепват с вяра и дръзновение да преминем през сегашното предизвикателство.
Наистина пострадаха близки и далечни хора .Някои се излекуваха от Ковид -19, други завършиха земния си път, оставяйки след себе си много тъга. Като хора, в душите ни се утаи умора , а в някаква степен и безнадеждност. Това са част от човешките ни немощи, а силата ни се крие в страшните слова, с които Ангел Господен се обръща към жените мироносици, дошли да видят гроба и помажат тялото Иисусово: „… зная, че търсите разпнатия Иисуса; няма Го тук: Той възкръсна, както беше казал!“ /Мат.28:5-6/.
Ето я ярката светлина на Христовото Възкресение! Господ ни дарува безсмъртие и вечен живот. Иисус Христос утвърди навеки, че който вярва в Него, и да умре, ще живее/ Йон. 11:25/. Той отвори дверите на царството Божие и никой вече не може да ги затвори /Откр. 3:8/“, се казва още в посланието на Киприан.

„Това е и скръбта, от която ни избавя Пасха. Христовото Възкресение е освобождаването ни от бъдещите вечни мъчения и от властта на греха. Нека не го забравяме, защото само така истинно ще се докосваме до светите тайнства на Църквата, ще се изповядваме и причастяваме, с готово сърце ще приемаме тази скъпоценна възможност, дарувана ни от Бога – опрощаването на греховете ни.
Пасха е духовна пъртина, по която трябва да преминем, за да видим страданието в надземната му перспектива, в проекцията на Духа. Трябва да поемем по нея, ясно осъзнали, че не бягаме от болката, а предприемаме полет над нея. Това извисяване ще помогне на душите ни да осъзнаят факта, че сме извикани от небитието за вечен живот от обичащ ни Отец. Той ни държи ръката, когато правим трудни стъпки по стръмнините на личните си Голготи, за да срещнем собственото си възкресение.
Нека да бъдем верни на Господа и днес, на пресветлия празник, и занапред! Да не Го огорчаваме и да не се отдалечаваме от Него със страстите и пороците си! Да се борим с тях и всичко недобро в себе си! Пасха да утвърди в душите ни Христовата любов и смирение. Той няма да ни остави, защото негови са божествените думи: „Аз съм с вас през всички дни до свършека на света“/Мат.28:20/.
Отечески поздравяваме всички чеда на Старозагорската епархийска църква с всепобедния Празник – Светлото Христово Възкресение! Всесърдечно благопожелавам мирът, благостта, светлината и обичта на нашия Възкръснал Спасител да носят в сърцата на всички много топлина и радост, които никога не угасват!“, се посочва още в посланието на Старозагорския митрополит.

                  <strong><a href="https://blockads.fivefilters.org/">Let's block ads!</a></strong> <a href="https://blockads.fivefilters.org/acceptable.html">(Why?)</a></p><p class="wpematico_credit"><small>Powered by <a href="http://www.wpematico.com" target="_blank">WPeMatico</a></small>

Чужденци набиха продавачки на Женския пазар

Чужденци набиха продавачки на Женския пазарСтрашен екшън се е разразил в късния следобед в центъра на София, съобщи за БЛИЦ потресен столичанин.
По думите на читателя ни, на пълния с народ Женски пазар е избухнал зрелищен скандал.

„Някакви, май не бяха българи, започнаха да се карат с продавачи на сергиите. Бяха много ядосани, не спираха да крещят. След това нещата ескалираха и започнаха да се налагат”, разказва възмутеният гражданин.

По думите му, след като раздали малко юмручно правосъдие, биячите се метнали на скъпарски джип и изчезнали от пазара.

„Един човек беше пострадал по-сериозно и го закараха в болница”, каза още читателят ни.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Отменен ли е големият мач между Джошуа и Фюри?

Отменен ли е големият мач между Джошуа и Фюри?,,

Мегасблъсъкът за абсолютната титла в свръхтежка категория между Антъни Джошуа и Тайсън Фюри наистина е отменен, твърди World Boxing News.

Новината обаче бе посрещната с присмех от мениджъра на Джошуа Еди Хърн, пише “24 часа”. В последните няколко дни постоянно се говори за проблеми между двете страни.

свързани статии


Двамата трябваше да се бият през юли в Риад (Саудитска Арабия), разделяйки си цели 150 милиона долара.

Двубоят се очаква да бъде най-скъпият в историята на британския бокс, като двамата боксьори са притежатели на всички четири големи световни титли в тежката категория.
Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico